35,1371$% -0.32
36,7648€% 0.14
44,1709£% -0.19
2.979,78%0,57
2.638,65%0,86
9.949,01%0,33
EVRİN GÜVENDİK / Ankara – Komisyon ziyaretleri kapsamında, birey ve ailelerin bütçe yönetimi, borç ödeme, tasarruf, birikim, yatırım ve refah düzeyi açısından önemli olan finansal okuryazarlıkla ilgili çalışmalarda bulunan kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinden bilgi alacak.
Haberin Devamı
‘Türkiye’de düşük’
Komisyonda sunum yapan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Finansal Stratejiler ve Analiz Dairesi Başkanı Ozan Çağrı Gazitürk, Türkiye’de finansal okuryazarlığın düşük olduğunu, bu alanda “Benim Param Değerli” projesi yürüttüklerini belirtti. Gazitürk, “Finansal okuryazarlığa dünya genelinde baktığımızda, gelişmiş ülkelerde görece yüksek, gelişmekte olanlarda görece düşük, orta yaş skalasında daha iyi, yukarı çıkıldığı veya aşağı inildiğinde biraz daha zayıflıyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin gençleri arasındaki mukayeseye bakıldığında da gelişmiş ülkelerde bir hayli finansal okuryazarlığın gelişmekte olanlara göre daha iyi seviyede olduğu gözleniyor” dedi.
‘Korku yaratıyor’
Haberin Devamı
Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Başkanı Zekeriya Öztürk de, “Finansal okuryazarlık konsepti kavram olarak yeni ve aslında biraz korku yaratıyor. Sanki çok üst düzey bir şeymiş gibi algılanıyor ama değil, ‘Bu parayı harcayayım mı, harcamayayım mı? Bu, benim ihtiyacım mı yoksa isteğim mi?’ sorgulamalarıyla başlıyor. Biz kredi kartını doğru kullanmayana finansal okuryazar diyemiyoruz” ifadesini kullandı.
Anayasada ‘aşamalı yöntem’ teklifi