35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
44,3202£% 0.7
2.968,33%1,32
2.622,74%1,01
9.724,50%-0,42
İzmir’de 12 Temmuz tarihinde, saat 18.00 civarında başlayan sağanak yağmur, Bayraklı ilçesinde metrekareye 39,7 kilogram yağış düşmesine neden oldu. Bu durum, Bayraklı ve Konak ilçelerinde bazı cadde ve sokakların suyla dolmasına yol açarken, araç sürücüleri ve yayalar zor anlar yaşadı. İzmir Demokrasi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Özge Ceren Deniz, suyla dolan yolda elektrik akımına kapıldı. Onu kurtarmak isteyen İnanç Öktemay da akıma kapılarak yere yığıldı. Her iki genç, hastanede yapılan müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. İnanç Öktemay, İzmir’de; Özge Ceren Deniz ise Osmaniye’de toprağa verildi.
Olayla ilgili 5 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay’ın herhangi bir kişisel kusurunun bulunmadığı belirlendi. Raporda, olayın öngörülebilir ve önlenebilir olduğu, kaçınılmazlık unsurunun olmadığı değerlendirildi. Ayrıca, olayın nedenlerinin birtakım ihmaller ve teknik kusurlar silsilesinden kaynaklandığı ifade edildi. Söz konusu yerde, iki kurumun da gerekli koruyucu tedbirleri almadığı tespit edildi.
Yağışlı havada yürürken akıma kapılan İnanç Öktemay (44) ve Özge Ceren Deniz (23) ile ilgili davada, 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle 13’ü tutuklu toplam 42 sanığın yargılanmasına devam edildi. Tutuksuz sanık Mehmet Zeki Alkan, olay yerinde çalışmadığını belirterek, “Vardiyam 07:00-15:00. Olayın geçtiği trafo benimle alakalı değil. Sadece benzer bir ihbar nedeniyle arıza onarım ünitesinde çalıştığım için buradayım” dedi.
Tutuksuz sanıklardan Mustafa Atakan ise, “2006 yılında İZSU’da işe başladım. Olaya konu ızgaranın yapımında bulunmadım. 2 Ocak’tan itibaren izinliydim” şeklinde savunma yaptı. Atakan, görevimin işin yapılıp yapılmadığını kontrol etmek olduğunu ifade etti.
Gdz A.Ş.’de planlama ve teknoloji direktörü olarak görev yapan tutuksuz sanık Necati Ergin, kendisi ve bağlı birimlerin olaya ilişkin sorumlulukları olmadığını savundu. Olayın gelişimiyle ilgili bilgisi olmadığını belirtti.
İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi, görev tanımlarına göre olaya konu ızgaraların bakım ve onarımında sorumluluğu bulunmadığını söyledi. “İddianamede ifade edilenlerin aksine, olayla ilgili kusurum bulunmamaktadır” dedi.
Tutuksuz sanık Gdz Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel ise, 2015 yılına dair bir bilgisi olmadığını ve suçlamaları kabul etmediğini açıkladı. Gerekli yatırımları yapmamak imkansız olduğuna dikkat çekti.
Tahkikatta son olarak, taşeron firma yetkilisi Halit Özpelit’in ifadesi alınarak, sözleşmeyle ilgili sorular araştırıldı. Mahkeme, Özpelit’in imzasının bulunduğu sözleşmenin, kendisiyle yapılan yazışmalarla uyumsuz olduğunu tespit etti.
Davanın 2. duruşmasının ilk oturumunda tutuksuz 20 sanık ifade verdi. Böylece 13’ü tutuklu toplam 42 sanığın tümü savunmalarını yapmış oldu. Duruşma, yarına ertelendi.
Diyarbakır’da zincirleme kaza: 8 yaralı