34,8010$% 0.33
36,8465€% 0.09
44,4147£% 0.13
2.948,50%0,48
2.637,65%0,25
10.076,38%1,41
Edirne’de yıllık ziyaretçi sayısı 1 milyonu aşan, Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” olarak tanımladığı Selimiye Camii’nde, 25 Kasım 2021 tarihinde başlanan restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Tarihi yapının bir bölümü ziyarete ve ibadete açık tutulurken, kurşun yenileme ve taş onarımları başarı ile tamamlandı. Camii’nin dört minaresinde de gerekli tüm onarımlar bitirildi ve iskeleler kaldırıldı. Ayrıca, caminin kündekari giriş kapıları ve pencere kepenklerinin konservasyon ile restorasyon çalışmaları tamamlanmış durumda. Caminin güncel durumu hakkında bilgi veren Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, restorasyon çalışmalarının en kısa sürede tamamlanıp caminin tamamen ibadete açılması için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.
Saraç, tarihi camide tamamlanan çalışmaları şöyle anlattı: “Herkesin merak ettiği Selimiye Camii’nde dış cephe onarımlarımızı tamamladık. İnce işçilik dediğimiz cami içindeki kalem işçiliği büyük bir hızla devam ediyor. Ayrıca çevre düzenleme çalışmalarına da başladık. En kısa sürede ibadete açmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz.”
Keşan’daki Hersekzade Ahmed Paşa Camii’ndeki restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirten Saraç, “Bu camimizi inşallah yılbaşı itibarıyla tamamlayacağız. En geç Ramazan ayında, belki de Ramazan’a kalmadan ibadete açacağız. Bu caminin önemli bir özelliği var; projeleri çok uzun yıllar önce hazırlandı. Keşan’ın meşhur kum taşı ile inşa edilmiş olan caminin minaresi ise sarı taştan yapılmış durumda. Ancak bu taşların ocakları kapalı olduğu için, restorasyondaki amacımız orijinal malzemeyi ve yapım tekniklerini kullanmak.” ifadelerini kullandı.
Saraç, bu konuda çok uzun yıllar süren araştırmalara yaptıklarını, üniversitelerden ve halktan bilgi aldıklarını ve en son gereken taş ocağını bulduklarını açıkladı. “Bu taşları ocaktan çıkardıktan sonra caminin bahçesinde kurduğumuz atölyelerde işleyip, minareyi tamamen sökerek yeniden yaptık. Camimizin onarımlarını da tamamlamak üzereyiz. Vatandaşlar, restorasyonun uzun sürdüğünü ve caminin kapalı kalmasını eleştiriyor olsa da, biz orijinaline sadık kalmak için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.
Uzunköprü Muradiye Camii’ndeki restorasyon çalışmalarının da sona yaklaştığını ifade eden Saraç, “İçeride bazı işlerimiz kaldı. Bu caminin duvarlarından ve hazire kasrından yüzlerce mezar taşı bulduk. Mezar taşlarını tek tek oturttuk ve projelendirdik. Bahçesinde yapılan kazılardan çok orijinal bir döşeme ortaya çıktı. Bunların projelerini de kurullarımızdan onaylattık. Bahçesiyle, haziresiyle, dışarıdaki tuvaleti ve şadırvanıyla çok güzel bir cami yapmak için çalışmalarımız sürüyor.” şeklinde konuştu.
Adnan Oktar örgütüyle irtibatlı olduğu iddiasıyla 4 kişinin yargılanmasına başlandı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.